maanantai 14. tammikuuta 2013

Sivu 14: Dynastiakin on jo käytetty


Perhana! Miika Nousiaisen Maaninkavaara saa nyt lähiviikkoina jäädä viimeiseksi suomenkieliseksi kirjallisuudeksi, mitä luen. Käy muuten nähkääs niin, että tahtomattani apinoin hyvistä teksteistä juttuja omiini. Ihan yhtäkkiä huomasin, miten Maaninkavaaran Martti muistuttaa monin osin romaanini Timoa. Ei se voi olla sattumaa. Olen siis suomalaisen ja suomenkielisen kirjallisuuden lakossa nyt.

Välillä käy mielessä: entä jos kaikki on jo sanottu? Eräässä kirjassa (erittäin suositeltava Yllätys yllätys/John O'Farrel) henkilö on kirjoittanut elokuvakäsikirjoitusta pöytälaatikkoonsa jo vuosien ajan. Kun hän vihdoin suostuu paljastamaan ystävilleen, mitä oikein kirjoittaa, käy ilmi, että tismalleen samanjuoninen elokuva on jo olemassa. Ja jokin klassikko vielä. Henkilö on vain alitajuisesti uskonut keksineensä sen itse.

Joku vuosi sitten laulaja Anna Erikssonia syytettiin plagioinnista. Ja olihan se Lintu-kappaleen yksi osa yksi yhteen tv-sarja Dynastian (1970-luvun lapset muistavat) tunnarin kanssa. No, musiikissa voidaan sentään ottaa valmis hittibiisi tai klassikko ja soittaa se uudelleen tribuuttina. Kirjassa se ei vain toimi.
No jaa, kirjallisuudessa plagiointivaara on kai musiikkia vähäisempi. Ellei nyt ihan suoraan lähde laskettelemaan tarinaa, missä merimies lähtee jahtaamaan valasta ja tästä kasvaa epookkimainen kasvutarina. Tai juonta, missä (tomhankssinnäköinen) tutkija jahtaa pahamaineista illuminaattia ja sen anastamaa antimateriaa Vatikaanista saakka.

Joskus, silti, tulee fiilinki, että kaikki sanomisen arvoinen on jo sanottu. Muistan hyvin, miten eräs parikymppinen opiskelijapoika esitti täysin omana aforisminaan tällaisen kuin Mikään ei ole tärkeää paitsi puutarhanhoito eikä sekään ole tärkeää.

Sivulla 14 on vähän takauman tuntua (olenhan maininnut olevani aikahyppelyä vastaan), mutta antaa mennä:

*****
Käytin vaaleita Leviksiä ja taittelin bandannahuivin huolella reiteni ympärille. Pidin Terminatorista ja Ozzy Osbournesta ja halusin johdon assistentiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti