perjantai 1. helmikuuta 2013

Sivu 32: Televisio tekee meistä (teistä) tyhmiä


Kurt Vonnegutin kirjassa Ajanjäristys ihmiset joutuvat äkkiä ajassa taaksepäin 10 vuotta. He joutuvat elämään samat 1o vuotta uudelleen, tismalleen samalla tavalla, voimatta mitenkään vaikuttaa asiainkulkuun. SIINÄPÄ juonta kerrakseen, vai mitä?

Olen aina ollut kiinnostunut kirjoista ja elokuvista, joissa sama tilanne eletään uudelleen ja uudelleen - kenties eri rooleissa tai eri tapahtumakulkujen muuttamina. Päiväni murmelina -tyyppisesti siis. Ja sitten se Gwyneth Paltrown leffa, missä hän ensin ehti töistä kotiin käräyttääkseen poikaystävänsä rysän päältä ja toisessa versiossa ei. (Monen mielestä eri juonenkulkujen eron selventämiseksi tehty kikka, jossa toisessa Gwynethin tukka oli vaalea ja lyhyt, toisessa pitkä ja ruskea, oli kyllä tökeröä. Mutta silti.)

Haluaisin omaankin kirjaani jotain murmeliutta. Vielä en ole keksinyt sopivaa tapaa.

Vonnegutin ensinmainitussa kirjassa oli myös jotain, mikä tulee mieleeni lähes päivittäin. Se on television tyhmistyttävä vaikutus. En muista enää tarkkaan, mutta jotenkin näin se kirjassa meni: oli jokin kaukainen planeetta X, jonka asukkaat olivat älykkäitä, mielikuvituksekkaita ja luovia. He olivat erittäin erittäin eläytymiskykyisiä ja kykenivät luomaan kaikenlaisia teoksia ja kokemuksia ja tunteita mielessään. Kunnes joku ilkeä hahmo keksi television (sitä ei kutsuttu ko. planeetalla televisioksi). Planeetan väki huumaantui ja lamaantui televisiosta, joka sylki jatkuvasti heidän aivoihinsa viihdyttävää paskaa. Ilman, että heidän tarvitsi liikauttaa aivosoluaankaan. Tämä rapautti koko kukoistavan kansan.

Kun katson television ääreen nauliutunutta lähisukulaistani, hänen aivojensa eri osien muhjaantuminen on lähes korvin kuultavissa. Muutamat sukulaiseni katsovat kokopäivätoimisesti television viihdeohjelmia, amerikasta pennillä ostettuja sitcomeja, musiikkivideoita, visailuja ja realityohjelmia. He eivät katso dokumentteja tai uutisia, vaan pelkästään tuota kuraa. He ovat eläkeläisiä.

Mielestäni heillä ei pitäisi olla äänioikeutta.

Sivulta 32:
****
Timoa tympäisi, että Johanna ei ymmärtänyt kysyä, miksi Timo rakensi maakellariin käymälää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti