perjantai 15. helmikuuta 2013

Sivu 45: Selvästi negatiivinen
Tämä amerikkalaisten korttifirmojen luomus, ystävänpäivä ja sen tienoo, on saanut ihmiset sekoamaan kaikenlaisten söpisten kuvien jakamisessa sosiaalisessa mediassa. Kuka ei kuulu joukkoon? Mää. Tämän kuvan jaoin Facebookissa viimeksi - huomaan jakavani enemmän huonoja kuin hyviä uutisia siellä. Mutta kun niitä vaan on enemmän!

Se kirjani. On ehdottomasti enemmän ankea kuin hauska. Ehkä kuitenkin mustaa huumoria siinä olisi? Tai kuivaa. Perhanan vaikeaa. Olen nyt kirjoittanut 45 uutta sivua, täysin pohtimatta, mitä edellisellä sivulla luki. Onkohan se järkevää? Miten tästä voi koostua joku kokonaisuus? Pitäisikö tehdä kuten Reijo Mäki, eli raapustaa isolle pahvitaululle kirjan tarina hahmoineen ja aikatauluineen? Kirjani nääs kertoo ajanjaksosta, joka kestää  kuusi vuotta. Pääosa tarinasta keskittyy kuitenkin yhteen kesään.

Paula Luen ja kirjoitan -blogista laittoi tällaisen haasteen, johon täten vastaan. Kannattaa muuten lukea tuota blogia - se on nimestään huolimatta oikein terävä ja viihdyttävä. (heh, heh)

1. Mikä oli lapsuuden lempikirjasi, ennen kuin itse osasit lukea?
En muista aikaa, kun en olisi osannut lukea. Opin lukemaan hyvin nuorena, vissiin reilusti alle 5-vuotiaana. No, mutta muistan hämärästi Piilomaan Pikkuaasin olleen suosittu.
2. Mihin kirjasarjaan olet ollut koukussa nuorena?
Ensin Lucky Lukeihin, Asterixeihin ja Ahmed Ahneisiin. Myöhemmin Brita ja Hopea -hevoskirjasarjaan.
3. Mikä oli nuoruutesi vaikuttavin kirja?
Haluaisin vastata kuten Paula eli Nancy, koska minäkin luin sen nuorena, ja se tuli nyt mieleen.
4. Onko joku joskus kritisoinut lukuharrastustasi? Kuka ja miksi?
On on. Anoppi joskus tiuskaisi, ettenkö katso mitään tv-sarjoja, kun en pystynyt keskustelemaan hänen kanssaan Vain elämää -ohjelmasta.
5. Mikä on mielestäsi paras kirjafilmatisointi?
Liian vaikea kysymys. Yleensä pidän aina siitä, minkä koen ensin. Esimerkiksi, monen kauhistukseksi, pidin todella paljon Hevoskuiskaaja-elokuvasta, mutten kirjasta. Myös Christopher McCandlessin katoamisesta Alaskaan tehty elokuva oli pysäyttävä, kirjan kahasin tylsistyneenä läpi.
6. Mikä sitaatti tai ajatus on jäänyt mieleesi jostain kirjasta?
Nyt ei irtoa sitaatti, mutta teininä lukemani Franz Kafkan tarina koppakuoriaisena heräävästä miehestä oli erittäin mieleenpainuva. Samassa novellikokoelmassa taisi olla tarina miehestä, joka huvikseen keksii alkaa nimittää tavaroita eri nimillä. Hän siis istuu lamppuun, menee nukkumaan lavuaariin jne. Hullusti siinä käy, kun mies tulee sysänneeksi itsensä muiden ihmisten kielen ulkopuolelle. Kukaan ei tajua häntä, vain hän itse. Jonkinlainen hulluksi tuleminen siinä taisi kohdata. Muistan miettineeni näitä novelleja pitkään. Siis vieläkin.
7. Mitkä kolme kirjaa haluaisit lastesi lukevan elämässään?
En pysty kyllä tähän vastaamaan... ehkä niitä kirjoja ei ole vielä olemassakaan?
8. Eino Leino vai Pentti Saarikoski?
Saarikoski.
9. Missä luet mieluiten?
Junassa.
10. Dekkari vai romanttinen kirja?
Öh ei kumpikaan. Romantiikka.
11. Ketä kirjailijaa arvostat aivan erityisesti?
Montaakin. Sanotaan nyt vaikka Juha Itkonen. Tuomas Kyrö.

Sivulta 45:
****
Lennu oli hieman hidasjärkinen. Apukoulun käynyt. Ajokorttikin jäi heikon lukutaidon vuoksi saamatta. Lennu oli tehnyt työuransa siivoojana kunnantalolla ja päiväkodissa. Se ei kuitenkaan kelvannut syyksi. Miksei Lennu tehnyt mitään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti