maanantai 18. helmikuuta 2013

Sivu 47: Onko kaikilla muilla alemmuuskompleksi paitsi minulla?Hmmm... jotain tuttua tässä kuvassa on. Kuva: http://www.forsvarsmakten.se/sv/Press/Kampanjer/


Alkuun mediahuomio: Hahaa, Hesarissa kerrottiin Ruotsin armeijan kaipaavan osanottajia hipstereistä. Katsokaapa tämän linkin takaa avautuvat rekryvideot. Ruotsin armeijahan hamuaa Lilyn bloggaajia!
Asun maaseudulla, missä kaikilla on auto. Useimmissa talouksissa pari kolme. Joskus liikun myös täältä sysi-Suomen ulkopuolelle, kaupunkeihin. Olen siis nähnyt kaikenlaista niin paljon, että voin vetää tämän johtopäätöksen: ihmisillä on liian isot ja kalliit autot. Tulotasoonsa nähden siis. (Ja muutenkin, kun eihän nykyautot mahdu edes parkkiruutuihin.)

Miksi? Miten? Miten putkimies-rekkamies-lähihoitaja-maatalouslomittaja-kaupankassa-kempparinmyyjä voi ajaa kymmenien tuhansien eurojen autolla? Miksi jengi laittaa niin paljon (laina)rahaa autoon? Ennen vanhaan iso ja kallis auto oli vain pankinjohtajalla, nyt jokaisella pienipalkkaisellakin on vähintään katumaasturi.
Kun lähden liikenteeseen 10 vuotta vanhalla pikkuisella ranskalaisellani, autoni häviää kaupan parkkiksella kaikkien muiden taa. Kerran juttukeikalla valokuvaaja heitti, että tulit sitten mopoautolla. Njääh... Helsingissä asuessani tällainen pikkukätevä auto oli aika monella, eikä se ollut lainkaan silmiinpistävää. Nyt on. Täällä on.

Mikä siinä autossa on niin ihmeellistä, että siihen pitää satsata omat ja lainatut? Iäkkäät lähisukulaisenikin hankkivat juuri uuden auton - vaikka varmasti tietävät, että sen arvo alkaa tippua heti autokaupan porteista ulos ajaessa. Ja vanhakin oli erittäin hyvässä kunnossa, omaani paljon uudempi.

Itse suhtaudun autoon kapineena, jolla pääsee paikasta toiseen. Myönnän toki joskus kaipaavani jotain luksuksempaa. Erityisesti nyt, kun viikonloppuna kävi niin, että autosta katosi eräs kätevä vakio-ominaisuus. Pakki olisi kiva ja käytännöllinen. On yllättävän vaikeaa suunnitella kaikki ajonsa vain eteenpäinmenon ehdoilla.

Sivulta 47:
*****
Famma epäili kaikkea. Hän ei uskonut, että Michael Jacksonia tai Madonnaa oli olemassa. Tai Idän pikajunaa. Venäläisiä suurkaupunkien kopiokaupunkeja. Disney Worldia. Poroja. Koska hän ei ollut nähnyt niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti