torstai 28. maaliskuuta 2013

Sivulta 84: Olgan kotona - tavallista kuraa

Ei! En tiedä mitä odotin, mutten ainakaan tätä. Livin Olgan kotona -ohjelma (kuva: livtv) oli aivan tavallista tuotesijoitteluhuttua, missä ruoka-monopolijätti Valio toistui kuvissa ja joka toisessa lauseessa. "Pannaan tähän sitten tätä Valion Viola-sulatejuustoa."

Tunnustan, etten oikein tiedä, kuka tämä Olga on, mutta jotenkin olen omaksunut perhelehtien ja muiden telkkaohjelmien kautta, että tässä on ekologis-eettinen maallemuuttaja, viimeisen päälle luomu ja viherihminen. Siksi odotin tästä ohjelmasta jonkinlaista kotimaista versiota mainiosta tanskalaisesta Bonderoven (Tanskalainen maajussi) -sarjasta. Petyin kipeästi. Oikeasti ähkin kivusta kun tajusin tuotesijoittelun olevan tämänkin ohjelman keskeistä sisältöä. Olga paitsi esitteli Valion tuotteita kuin paraskin konsulentti, pisti kasvispurilaiseen soijaa (miksei kotimaista hernettä tai härkäpapua?!?!) ja turautti pihvimassaan valmiiksi raastettua juustoa (Valion pussista). Jotkut kasvikset sentään tulivat omasta kasvihuoneesta, mutta edes voi ei ollut luomua. Myös silmänlumeeksi ohjelmaan ympätty hevosaidan laajennus sai silmäni pyörimään: aitapaalut olivat myrkyllistä kestopuuta ja  aituusta tekemään hurautettiin mönkijällä.

Tanskalainen maajussi
, siinä vasta ohjelma. Miksei ole suomalaisversiota siitä? Ohjelma kertoo pikkutilan ostaneesta nuoresta miehestä, joka on paitsi luomuhenkinen, myös permakulttuurin ystävä ja tahtoo tehdä asiat (viljelyn, eläintenpidon, ruuan) vanhaan malliin.  Silti päähenkilö Frank on tavattoman symppis, moderni ja hauska, ei mikään pula-ajan pelle. Tanskiksen (tulee muuten FST:ltä keskiviikkoiltaisin klo 20.30) keittiössä ei juustoraastepusseja nähdä. Tanskis olisi tänään pyöritellyt silmiään kanssani, jos olisi ollut näkemässä Olgaa kotona.

Suomalaiset maanviljelijät sen enempää kuin tanskalaiset eivät toki keskimäärin ole sellaisia kuin tämä "Tanskis" on, mutta sietäisi olla. Uskon, että omavaraisaate leviää ja pian yhä useampi tarvitsee kotitarveviljelytaitoja ja aseita pitää pystyssä omavaraistaloutta. Sitä paitsi "oikea" moderni maatalous, missä ajellaan kivitalon kokoisilla koneilla ja myrkytetään mehiläiset tainnoksiin, ei ole kovin kuvauksellista. Jopa Jyrki Sukulan maalaisromanttiseksi naamioitu uusi Makujen maa -ohjelma on Kasvinsuojeluseuran ideoima. Tajuavathan kaikki, että kyseinen seura edistää kasvitautien ja tuholaisten tuhoa myrkyin? Massiiviset ja rahakkaat taustavoimat siis jylläävät sielläkin. Ja muistaa se Sukulakin aina kääntää sen kermapurkin etiketin kameraan päin.

Voisinko siis itse olla Suomen Tanskis? Minullahan on maatila ja enemmän ihanteita kuin Kirkonkylän terveyskeskuslääkäri osaisi määrätä. Olga se nimittäin ei voi olla. (Voisi varmaan ollakin, jos ohjelmaa tehtäisiin mainosrahoitteisen kanavan sijaan Ylelle. Pah kaikille mainoskanaville!)
Tuottajat, ottakaa yhteyttä! Ei mainoskanaville!

Sivulta 84:
Kymmenen vuotta sitten vittuilin Provinssirockin jälkeisenä maanantaina Hesburgerin jonossa nenärengastytölle, joka kyseli eihän ranskalaisten friteeraamiseen ole käytetty eläinrasvaa. Miten joku voi olla noin daiju, vaikka takana jonotti viisikymmentä nälkäistä lihansyöjää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti