tiistai 30. huhtikuuta 2013

Sivulta 116: Voi entisiä vappuja, kuinka ma teita kaipaan!

Ei ole vappu kuten ennen. On kuin katselisin vappujuhlintaa etäältä, ylhäältä päin kuin ruumistani irronneena. Allani pauhaa juhlinta kaikissa muodoissaan, se äänet vain suodattuvat kuin kuulosuojaimien läpi.
Kun opiskelin, Vappu oli elämää suurempi asia. Muistan elävästi miten pukeuduin violettiin ainejärjestön haalariin ja varoin etteivät sen hihoihin ja lahkeisiin surkeasti harsitut merkit putoaisi. Pakkasin reppuni täyteen minipitsoja, siideriä ja ainejärjestön reissusta tuotua Unicumia. Pyöräilin Oulun keskustaan, missä tapasin aatetoverini (aatteemme taisi olla: käydä kaikissa teekkareiden järjestämissä vappubileissä ja olla niissä aamuun asti, nukkua ei saa eikä kaveria jättää). Kaikilla oli suunnilleen samanlainen varustus yllään ja mukanaan. Sitten kiersimme puistosta ja pippaloista toiseen noin neljä-viisi päivää, keräsimme teekkaripoikia ympärillemme ja tanssimme ringissä reput lattialla piirimme suojassa.  Osallistuimme erilaisiin hauskoihin juomatapahtumiin kuten Olvi-juoksuun. Miettikää itse, mitä se tarkoitti. (Itse en muista paitsi että satoi vettä.) Väsymys oli huumaava, krapulaa ei lainkaan. Monenlaista ihmissuhdettakin (teekkarit!) niistä vapuista ammennettiin.

Vähän myöhemmin, kun olin sitä mieltä että kiltahaalarin pitäminen on enemmän kuin noloa, liityin poplaritakkien joukkoon silliaamiaisille ja skumppapäivällisille. Farkkutakissa sentään, että ihan en karikatyyriksi muuttunut.

Nyt vappu on päivä muiden joukossa. Tiedän, että sen sanominen saa minut ja kaikki muut niin sanovat vaikuttamaan tylsiltä kelohongilta, mutta mitäs sitä väistelemäänkään. Vähän haikeaa, mutta kuin Samuli Putron Tavalliset hautajaiset -biisin hahmo, voin todeta Ne ajat ovat onneksi takanapäin.
Jos kotikaupungissani järjestettäisiin vappumarssi, voisin osallistua, sillä vasta nyt tajuan, mikä sen vapun idea lopulta olikaan. Työväen puolesta!


Sivulta 116:
****
Jonotus oli tuskaa. Voisiko tähän pissata? Jätkät lorottelivat estoitta aseman seinään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti