lauantai 8. maaliskuuta 2014

Teinix

Teineistä kirjoittaminen on vaikeaa. Semminkin kun yrittää kirjoittaa heistä aikuisille. Luin juuri Riikka Ala-Harjan Jättiläisen, ja siinä kyllä meni vähän epäuskottavaksi 16-vuotiaan pojan ajatusmaailman esittely. Vaikka kyse olikin poikkeusyksilöstä, en voi uskoa noin nuoren kajaanilaissällin miettivän tuollaisia. Todella absurdiksi meni kohtaus, missä tämä sama teini ensimmäisellä seksikerrallaan teki pornoelokuvan. Mutta näistäkin huolimatta kirja oli oikein hyvä. Kirja syöpyi jopa sillä tavalla mieleen, että pohdin päähenkilön ja toisen pitkän sivuhenkilön ajatuksia, kun olin uimahallissa. Heidän piti kyyristellä ja kumarrella, huomattavan pitkinä ihmisinä, suihkujen alla. Kun itse taas useimmiten joudun laskemaan kaikkien laitteiden ja suihkujen ja penkkien säädöt ala-asentoon.

David Nicholls, Sinä päivänä -kirjan kirjoittaja, oli kuulemma mukana käsikirjoittamassa suosittua Rimakauhua ja rakkautta -televisiosarjaaa. No ilmankos hän on niin mukaansatempaava. Luin juuri hänen esikoiskirjansa Kaikki peliin, ja sen nuorukaisen (noin 20 v) hahmo oli Ala-Harjaa vastoin uskottava. Kovin. Erityisen hyvin Nicholls kuvasi myös krapulatuntoja. Ei ole tehnyt mieli ryypätä, kun tuota kirjaa luki.

Ensi viikolla koen totuuden hetken, kun menen neuvottelemaan ihka oikean kustannustoimittajan kanssa tietokirjani tekemisestä. Onneksi mukana on valokuvaaja, samassa veneessä olija, joten en aivan yksin joudu vakuuttelemaan kustantajaa kirjaidean erinomaisuudesta. Samana päivänä pääsen juhlistamaan Venla Hiidensalon toisen kirjan, Karhunpesän, julkkareita. En ole koskaan aikaisemmin ollut kirjan julkistamistilaisuuudessa, joten ensimmäisiä kertoja elämässä tämäkin. Ei vaan komento takaisin - olin vuosia sitten, työskennellessäni naistenlehdessä, Päivi Lipposen kirjajulkkareissa. Se oli aamiaistilaisuus. Kirja kertoi jotain naisista ja avioeroista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti