keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Personal brainer vetää aivobic-tunnin


Viime aikoina olen miettinyt tulevia kirjajulkkareita. Omalta osaltani sellaiset on tiedossa joskus syksyllä yhteisteoksen tiimoilta. Yhteisteoksen, eli en ole parrasvaloissa aivan niin keskeisesti kuin toivoisin. Aloitan alarapulta siis.

Olin pari viikkoa sitten Venla Hiidensalon Karhunpesä-kirjan julkistamistilaisuudessa. Ne olivat oikein onnistuneet ja hienot. Vertailukohtia minulla oli nolla, mutta silti. Hiidensalon kirja on sekin erittäin hyvä. Jätän nyt varsinaiset arviot muille, kirjasta on ollut arvosteluita hyvin taajaan, myös kaikkien kirjailijoiden himoitsemassa aviisissa eli Hesarissa. Sen vain sanon, että monessa arviossa ihmetellään, miten kirjailija nyt kirjoittaa vallan toisesta aiheesta ja tyylilajilla kuin esikoisessaan Mediahuorassa (2012). Ihmeen moni lienee sitä mieltä että suutari pysyköön ahtaassa lestissään. Onhan esimerkiksi niin, että lasten- ja nuortenkirjailijoiden on vaikea breikata aikuisten proosan kirjoittajina. Kun on jonkin luokan itselleen valinnut, pitäkööt sen, tunnutaan ajattelevan. Venla Hiidensalon Karhunpesä osoittaa, että aivan bullshittiä tuollainen luokittelu.

Näin televisiossa hahmon, jonka ammatiksi oli mainittu personal brainer. Hän oli jonkin sortin työelämävalmentaja tahi sparraaja. Yksi hänen tarjoamistaan palveluista oli aivobic. Älkää kysykö.

Herjetkää huomaamaan, että tänä yltäkylläisenä aikana, kun osa kansasta on niin etuoikeutettuja, että heillä on aikaa ja rahaa keskittyä lähes pelkästään omaan itseensä: kehoon ja mieleen, on todellakin markkinarakoa uusille ammattinimikkeille ja palveluille. Personal trainerit, elämäntapavalmentajat ja ammattijärjestäjät nyt mainitakseni. Nimikkeiden ja palveluiden nimet ja sanakikkailut niissä ovat vähintään puoli ruokaa. Mitä sitä keksisi? Its all about You -ohjaaja? REAL-trainerit jotka auttavat asiakkaitaan kohti menestyvää tositv-tähden uraa? NOVELTY-koutsi, joka sparraisi pöytälaatikkokirjailijoita viilaamaan käsikirjoituksensa valmiiksi ja lähettämään ne kustantajille - koutsin omaa verkostoa hyväksikäyttäen. Ai niin, suuressa maailmassa se taisi olla agentti se.

2 kommenttia:

  1. Tämä pistää kyllä miettimään omaa uravalintaa. Noh, onneksi sain juuri kirjastosta Karhunpesän.

    VastaaPoista
  2. Kuin pisteeksi iin päälle näin eilen Liv-kanavalta (kiitos luojalle tuosta "mahtavasta" naiskanavasta) ohjelman äitiyskonsultista. Konsultti opasti pariskuntaa valmistautumaan vanhemmiksi tuloon.

    VastaaPoista