tiistai 3. kesäkuuta 2014

Teini, lue kirja!

Nämä iPhone kädessään kohdusta tulleet nykynuoret ovat niin taitavia. He instaavat ja somettavat ja whatsappaavat ja vaikka mitä ihan tuosta noin vain suvereenisti kaikkea kerralla. Mitä vuorovaikutuksen virtuooseja! Me vanhat kirjoittelemme meilejä ja soitamme usein ihan äänipuhelunkin. On vaikea pysyä perässä nuorison viestimen piipatessa tauotta, informaatiota sylkiessään ja välittäessään.

Ei näitä vuorovaikutuksen mestareita kyllä kumartaa kannata, kyllä ei näin! Oletteko huomanneet, mitä on nuorison vaihtaman tiedon sisältö? Vaihtelevatko mielipiteitään päivänpolitiikasta tai ympäristön tilasta? Keskustelevatko Emmi Itärannan Teemestarin kirjan käännöksestä? Tai suunnittelevatko edes yhteistä pyöräretkeä kesäiseen luontoon? Ei tod.

On olemassa palvelu/sovellus/sivu nimeltä Ask.fm. Siellä henkilöt, ihan oikealla nimellään, asettautuvat vastaamaan muiden kysymyksiin. Random-surffaajien ja omien kavereiden. Kysymys-vastaus -patteristojen sisältö on jokseenkin tällaista:

K: Miks sulla oli koulussa tukka ponnarilla?
V: Emmä TI :)
K:  mitä musaa sä kuuntelet?
V:  emmätiä
K: Kuis panee?
V: Kosone mee himaas.
K: löp?
V: tjooh.
K: Tunnex Penaa?
V: E kuka vittu se o ##)U%&&%%
K: /&/&&/IR(=?R/&)((Y(&)&UY
V: örp
K: Mitä teet weekendinä?
V: Juon niin kauan että sammun saatana.
K: Mieti vähä, lapsellista.
V: Yyhh tjoo juuh emmäjaksa.
K: tuu röökil
V: tulisinko vittu jos olis yhtää körssii
K: vitun luuseri :D
V: eeuujuuueeaaaee

Osaisivatko nämä viestijät lukea kokonaisen kirjan? Pääsevätkö läpi peruskoulun? Esittävätkö vain vai onko todellisuus tätä? Ostavatko vanhemmat kersoilleen älypuhelimia tuollaisen takia? Tällaisenko vuoksi puhelin otetaan mukaan jopa suihkuun? Oliko tämä epäonnistunut otos 14-vuotiaiden jutuista?

Kyllä tämän on pakko olla vitsi.

Emmi Itärannan lukijat eivät varmaan osallistu ask.fm -juttuun.

3 kommenttia:

 1. Mio sulle on haaste mun blogissa:

  http://jaanaba.fitfashion.fi/2014/06/10/blogihaastetunnustusjuoksu-vai-miten-se-oli/

  Anteeksi jos tulee kahteen kertaan kun äsken laitoin muttei näy missään. =D

  VastaaPoista
 2. Nuoret purkavat paineitaaan ja tunteita, eivät pakene kirjallisuuteen kuten esimerkiksi itse tein nuoruuteni. Sitäpaitsi nuo keskustelut on valtaosin sisäpiirivitsejä, joita ulkopuolisen on mahdoton tuomita. Toki on niitäkin, jotka ilkeilevät koskeivat muualla (esimerkiksi koulussa) saa muuten ääntään kuuluville. Ja ihmisillä on tarve tulla kuulluksi. Jos jokin on turhaa, se on koulu, joka opettaa tehdastyöhön, vaikka nykymaailma on kaikkea muuta. Ja nuoret on tarpeeksi fiksuja huomatakseen tämän. Se, miten kohtelemme nuoriamme, on valtaosin tosi kusipäistä ja alentuvaa.
  Minusta nykynuorten kommunikointi on paljon terveempää kuin oma nuoruuteni, niin kaikkitietävä filisofi kuin olinkin. Ja hyvin sairas supressoidusta itsestäni, siitä, joka teki kaiken tuon vain koska kaipasi opettajien ja vanhempien hyväksyntää. Ja mikään kympin paperi ei kanna nykypäivään, kaikki, mitä yläasteelle asti opin, on turhaa. Lukemaan oppii muuallakin. Ihmekään jos turhaudutaan, jos elämää on pakko kirjaimellisesti tuhlata jossain, josta ei koskaan tiedä hyöytyvänsä mitenkään. Puhun niistä jotka näin kokevat- sillä on niitä, jotka eivät koe, ja niitä, jotka uskottelevat itselleen koulun maistuvan, koska alitajuisesti kokevat tulevansa näin hyväksytyiksi.
  Ei "hyvää" kirjallisuutta tai mitään pidä tuntea. Ihan sama kuin missä tahansa muussa bisneksessä. Asiakas päättää ostaako vai ei, ei insinööri/ kirjailija. Se mikä my, kertoo kansan tarpeista. Ja nuo tarpeet on täytettevä, ennen kuin pääsee eteenpäin. Kielenkin kauneus on mielipideasia, sanoi teoria mitä tahansa. Ei ketään voi omaan laatikkoonsa pakottaa, ja jos pakottaa, on oman elämänsä hitleri.
  Mitä enemmän vapautta nuorille antaa mahdollisuuksia hyödyntää energiaansa oman elämänlaatunsa parantamisessa (toimilla joista he oikeasti pitävät) konkreettisesti, sen vähemmän aikaa menee turhautumisen purkamiseen missä tahansa.

  VastaaPoista